Heb je het gevoel dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is vastgesteld? Je bent niet de enige. Veel huiseigenaren worstelen met deze kwestie. Gelukkig is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. In dit artikel bespreken we de verschillende WOZ bezwaar argumenten die je kunt gebruiken om de WOZ-waarde van je eigendom te verlagen. Onze voorbeeldbrief WOZ bezwaar hebt je daarbij.
Wat is WOZ?
WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze Nederlandse wet regelt de waardering van alle onroerende zaken in Nederland, zoals huizen en bedrijfspanden. Op basis van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen en heffingen berekend, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting, en het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting.
De WOZ-waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en weerspiegelt de marktwaarde van je woning op de waardepeildatum. Deze datum ligt altijd één jaar vóór het belastingjaar. Dus voor de belastingaanslag van 2023 kijkt men naar de waarde van de woning op 1 januari 2022. Dit is WOZ beschikking.
Het is belangrijk om te weten dat de WOZ-waarde een schatting is. Het kan dus voorkomen dat de vastgestelde WOZ-waarde afwijkt van de werkelijke marktwaarde van je woning. In zulke gevallen is het mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Dit kan leiden tot een verlaging van de WOZ-waarde en daarmee ook de belasting die je moet betalen.
Argumenten om WOZ-waarde te verlagen
Er zijn meerdere goede argumenten om de WOZ-waarde te betwisten. Hier zijn een aantal factoren die de waardering van onroerende zaken kunnen beïnvloeden:
- Achterstallig onderhoud: Als er sprake is van achterstallig onderhoud, zoals een oude cv-ketel of een verouderde staat van de woning, kan dit de werkelijke woningwaarde verlagen. Ook beperkte isolatie kan dienen als item omdat een goed geïsoleerd huis natuurlijk meer oplevert bij taxatie. Een goed onderhouden pand is altijd meer waard dan een huis in verouderde staat.
- Archeologische beperkingen: Archeologische beperkingen kunnen de gebruiksmogelijkheden van een perceel beperken, wat de waarde kan verlagen.
- Omgevingsfactoren: Overlast van zwaar verkeer, een hoge mate van geluidsoverlast of stankoverlast kunnen de woningwaarde verminderen.
- Objectkenmerken onjuist vastgesteld: Als bepaalde objectkenmerken, zoals het woonoppervlak of het aantal kamers, onjuist zijn vastgesteld, kan dit leiden tot een te hoge WOZ-waarde.
- Vergelijkbare woningen: De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw omgeving kunnen aantonen dat jouw WOZ-waarde te hoog is ingeschat.
- Hoog energielabel. Als je een slecht energie label hebt kan je dit ook aanvoeren om belasting besparen mogelijk te maken.
- Slechte internetverbinding op je adres. Woon je in een buitengebied en heb geen snel internet. Dat beinvloed dat tegenwoordig de verkoopwaarde. Je kan dit gebruiken als een van de mogelijke argumenten om je WOZ waarde verlagen proces in te gaan.
- Vervallen gebouw in de buurt. Als je woning ligt in een vervallen buurt met gebouwen die niet onderhouden worden dan is dat ook een argument tegen een hoge woz waarde. Zeker als dit zorgt voor scheurvorming of waterschade.
- Andere vormen van overlast. Je ondervind overlast van bedrijven, een drukke straat, burenoverlast of andere zaken dan kan je dat ook aanvoeren.
- Hoge servicekosten kunnen ook een argument zijn om te melden conform de wet WOZ. Een nieuwe berekening is dan nodig.
Hoe de WOZ-waarde verlagen
Bezwaar aantekenen – WOZ waarde verlagen
Het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde en dus de gemeentelijke belastingen is een stap die je zelf kunt nemen. Dit proces begint met het indienen van een bezwaarschrift bij de gemeente. Dit moet je doen binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. In je bezwaarschrift dien je je argumenten te onderbouwen met bewijs. Denk hierbij aan foto’s van achterstallig onderhoud of rapporten van taxaties.
Beoordeling en uitspraak WOZ bezwaar
Na het indienen van het bezwaarschrift zal de gemeente je bezwaar beoordelen. Dit kan enige tijd duren. Als je bezwaar gegrond wordt bevonden, zal de gemeente een nieuwe WOZ-waarde vaststellen. In sommige gevallen kan het zijn dat je beroep moet aantekenen bij de rechtbank als je het niet eens bent met de uitspraak van de gemeente.
Voordelen van een lage WOZ-waarde
Een lage WOZ-waarde kan leiden tot een vermindering van verschillende belastingen. Hierbij kun je denken aan de onroerendezaakbelasting (OZB), de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait). Ook kan een lage WOZ-waarde gunstig zijn voor de erfbelasting als je jouw woning erft.
Bovendien kan een succesvolle WOZ-bezwaarprocedure je in de toekomst mogelijk helpen om minder belasting te betalen. Als je kunt aantonen dat je woning minder waard is vanwege bepaalde omstandigheden, kan dit een positief effect hebben op de belastingen die je moet betalen.
Erfbelasting
De WOZ-waarde speelt ook een belangrijke rol bij de berekening van de erfbelasting. Wanneer je een woning erft, zal de Belastingdienst de erfbelasting berekenen op basis van de WOZ-waarde van de woning en niet op werkelijke woningwaarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer erfbelasting je doorgaans moet betalen.
Daarom kan het ook in het geval van een erfenis interessant zijn om de WOZ-waarde kritisch te bekijken. Als je kunt aantonen dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, kun je bezwaar maken en mogelijk de te betalen erfbelasting verlagen.
Veelgestelde vragen
Het maken van een bezwaarschrift kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van je zaak. De gemeente heeft vervolgens tot het einde van het kalenderjaar om op je bezwaar te reageren.
Ja, ook huurders kunnen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. De WOZ-waarde kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van de huurprijs in de sociale huursector.
Ja, ook als je je woning net hebt gekocht, kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt namelijk elk jaar opnieuw vastgesteld.
Als je bezwaar wordt afgewezen, heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechtbank.
Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank, kun je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.