Heeft de gemeente waarin je woont een omgevingsvergunning verleend waar jij het niet mee eens bent? Als je een geldige reden hebt om het niet eens te zijn met een dergelijke vergunning, dan kun je bezwaar maken. Dit doe je door middel van een brief, die ook wel bezwaarschrift wordt genoemd. Op deze pagina vertellen we je er alles over en vind je ook een voorbeeld bezwaarschrift omgevingsvergunning.
Inhoud:
Hoe maak je bezwaar tegen een omgevingsvergunning?
In principe kun je altijd bezwaar maken, maar het is niet in alle gevallen zinvol om dit te doen. Het bezwaar maken is alleen zinvol als je belanghebbende bent. Dit houdt in dat jij direct last hebt van de verleende vergunning, bijvoorbeeld omdat je buren hun huis gaan verbouwen of omdat jij uitzicht hebt op een bouwput.
In sommige gemeenten kun je online bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning. Controleer dit via de website van je gemeente. Hier wordt vaak ook uitgelegd aan welke eisen een bezwaarschrift moet voldoen.
Het bezwaar moet binnen zes weken worden ingediend vanaf de beslissing van de gemeente. In de brief schrijf je waar je het niet mee eens bent en vooral ook waarom. Ook geef je aan dat je je bezwaar mondeling wilt toelichten in een hoorzitting.
Voorbeeld bezwaarschrift omgevingsvergunning
We laten nu een voorbeeldbrief zien van een bezwaarschrift om bezwaar te maken tegen een omgevingsvergunning.
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
T.a.v. afdeling juridische zaken
Straatnaam 1
5234 AB
‘s-Hertogenbosch
‘s-Hertogenbosch, 28 december 2022
Onderwerp: bezwaarschrift omgevingsvergunning
Beste heer, mevrouw,
Ik maak bezwaar tegen uw beslissing om op 5 december 2022 een omgevingsvergunning te verlenen op de Peperstraat 1 in ‘s-Hertogenbosch. Het kenmerk van de beslissing is 123456789. In de bijlage vindt u een kopie van deze beslissing.
Ik ben het niet eens met uw beslissing omdat de verbouwing een significante impact zal hebben op mijn woonsituatie. Ik kan mijn auto gedurende vijf maanden niet op mijn eigen oprit parkeren en het uitzicht in mijn tuin wordt permanent belemmerd door de nieuwe uitbouw van de buren. Bijgevoegd vindt u een illustratie die aantoont dat ons uitzicht voor minstens 40 procent belemmerd zal worden.
Ik vind dat de beslissing moet worden herzien en dat de uitbouw alléén op de begane grond mag zijn.
Indien u dit nodig acht, ben ik zeer bereid om mijn bezwaar mondeling toe te lichten tijdens een hoorzitting. Ik verzoek u de beslissing niet uit te voeren totdat er een beslissing is genomen op mijn bezwaarschrift.
In afwachting van uw reactie verblijvende.
Hoogachtend,
Freek Janssen
Handtekening
Straatnaam 1
1234 BA ‘s-Hertogenbosch
Let op: Deze voorbeeld-tekst kun je gebruiken om zelf een goede tekst op te baseren. Aan de voorbeeld-tekst kunnen echter geen rechten worden ontleend. Het is je eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het schrijven en versturen van een correct, juist bezwaarschrift.
Bezwaar gemaakt, wat nu?
Als je eenmaal bezwaar hebt gemaakt, kunnen er verschillende dingen gebeuren. De gemeente kan jouw bezwaar goedkeuren, afwijzen óf een tegenvoorstel doen. Ook kun je een uitnodiging ontvangen om je bezwaar te komen toelichten.
Goedgekeurd
Als de gemeente het met je bezwaar eens is, zal deze jouw bezwaar goedkeuren. De omgevingsvergunning wordt dan ingetrokken.
Afgewezen
Als de gemeente het niet eens is met jouw bezwaar, dan wordt deze afgewezen. Je kunt in dit geval een beroepsprocedure bestuursrecht beginnen. Alles hierover lees je op de website Rechtspraak.nl. Je moet binnen zes weken in beroep gaan tegen de beslissing van je gemeente, anders ben je te laat en gaat de omgevingsvergunning waarschijnlijk door.
Tegenvoorstel
In sommige gevallen zal de gemeente een “tegenvoorstel” doen waarbij deels tegemoet wordt gekomen aan jouw bezwaarschrift. Het advies luidt om hier dan mee akkoord te gaan, omdat een verdere procedure een hoop tijd (en geld) kan kosten. Je moet dan een advocaat inschakelen en mocht de procedure niet succesvol zijn, moet je dit allemaal zelf betalen. Daarnaast is de kans groot dat je dan terug bij af bent, omdat de gemeente jouw bezwaar dan alsnog in zijn geheel kan afwijzen.
Uitnodiging
In sommige gevallen zal de gemeente jou uitnodigen om je bezwaar toe te lichten in een speciale hoorzitting. Hier kun je meer uitleg geven over je bezwaar én kunnen er inhoudelijke vragen worden gesteld over je bezwaarschrift.
Tot slot
Bezwaar maken is eigenlijk altijd een goed idee als je het niet eens bent met een beslissing. Het kost niets en kan het gewenste resultaat bereiken. Mocht je bezwaar echter worden afgewezen, dan is het verstandig om niet zomaar een beroepsprocedure te starten. Dit is alleen zinvol als je er écht zeker van bent dat je gelijk gaat krijgen. Een jurist of adviseur kan je hierin verder adviseren.