Heb je een boete gekregen? Bijvoorbeeld een verkeersboete, bekeuring of een parkeerboete? Dat is natuurlijk vervelend. Hoewel het iedereen kan overkomen, ben je het misschien niet altijd eens met de boete die je ontvangt. Als je een goede reden hebt om het met de bekeuring oneens te zijn, dan kun je bezwaar maken. Dit doe je dan door middel van een bezwaarschrift. Het schrijven van zo’n bezwaar hoeft niet heel lastig te zijn, maar het kan natuurlijk helpen om er een voorbeeld naast te houden. Op deze pagina vind je daarom veel handige informatie én een voorbeeld bezwaarschrift boete.
Inhoud:
Bezwaar maken tegen een boete: heeft het zin?
Bezwaar maken tegen een boete is natuurlijk lang niet altijd zinvol. Heb je bijvoorbeeld een bekeuring ontvangen voor het “door rood rijden” en zit hier een foto als bewijsmateriaal bij? Dan is er niet veel kans dat het maken van bezwaar zinvol is.
Maar in andere gevallen, waarbij het twijfelachtig is of er daadwerkelijk een overtreding is begaan en/of het “bewijsmateriaal” van de instantie niet in orde is, kan het wél zinvol zijn om bezwaar te maken. Als je bijvoorbeeld een boete krijgt met een foto waaruit blijkt dat je de betreffende overtreding niet hebt begaan, dan is de kans groot dat een bezwaar wél zin heeft.
Strafbeschikking of Mulderboete?
Het is belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen een zogeheten “mulderboete” en een strafbeschikking. De wet Mulder is een soort overkappende wet die gemaakt is voor verkeersovertredingen als te hard rijden (max. 30km/u te hard) of door rood rijden. Je herkent deze boetes aan de letter M bovenaan de brief van het CJIB.
Staat er geen M maar een O bovenaan de brief? Dan is er sprake van een strafbeschikking. Dit houdt vaak in dat je een zwaardere overtreding hebt begaan. Bijvoorbeeld meer dan 30km/u te hard rijden of rijden onder invloed van (veel) alcohol.
In het geval van een Mulder-boete kun je online bezwaar maken of door middel van een bezwaarschrift (zie ook: Hoe gaat bezwaar maken in zijn werk?). In het geval van een strafbeschikking kan dit echter niet. Dan moet je “in verzet” gaan tegen de beschikking. Hierover lees je meer op de website van het OM.
Hoe gaat bezwaar maken in zijn werk?
Als je een boete hebt ontvangen van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) dan kun je bezwaar maken bij de Officier van Justitie. Binnen 6 weken van de verzenddatum van de boete, moet je brief bij de Officier van Justitie binnen zijn. In de brief moeten de volgende gegevens staan:
- Je naam, adres, woonplaats.
- Je geboortedatum en -plaats.
- Het CJIB-nummer van de bekeuring.
- Een uitleg waarom je het niet eens bent met de bekeuring.
- Je IBAN-rekeningnummer voor het terug ontvangen van het bedrag.
- De datum van je schrijven.
- Je handtekening.
De brief moet bovendien als bijlage een kopie bevatten van de boete die je hebt ontvangen. Vervolgens stuur je deze naar het volgende adres:
Parket CVOM
Afdeling Mulder
Postbus 50.000
3500 MJ Utrecht
Nederland
Meer informatie vind je op de website van het CJIB. Het kan zinvol zijn om de brief per aangetekende post te versturen. Zo weet je zeker dat jouw brief ook ontvangen is door de Officier van Justitie én kun je dit later aantonen als dat nodig is.
Let op: Als je bezwaar maakt, hoef je een boete van het CJIB nog niet te betalen. Je krijgt automatisch uitstel totdat de Officier van Justitie een definitieve beslissing heeft genomen. Je mag natuurlijk wel betalen.
Voorbeeld bezwaarschrift boete
We laten nu een voorbeeld zien van een bezwaarschrift tegen een boete. Je kunt dit voorbeeld bezwaarschrift gebruiken, maar pas de nodige informatie wel aan aan je eigen situatie.
Aan
Parket CVOM
Afdeling Mulder
Postbus 50.000
3500 MJ Utrecht
Nederland
Rotterdam, 5 december 2022
Betreft: Bezwaar tegen besluit M1234567890
Geachte heer/mevrouw,
Op 22 november 2022 ontving ik van het CJIB een beschikking met nummer M1234567890 voor het door rood rijden op de Kruisweg in Leeuwarden op 14 november 2022 om 15:50 uur.
Ik ga tegen deze bekeuring in beroep. Bijgevoegd vindt u de foto’s die ik van het CJIB heb ontvangen. Op deze foto’s is duidelijk te zien dat ik door oranje licht heb gereden en niet door rood. Het licht is nog oranje op het moment dat ik me al recht onder het verkeerslicht bevindt.
Ik verzoek u vriendelijk doch dringend om de beschikking ongedaan te maken en het door mij reeds betaalde bedrag van €379 terug over te boeken op mijn rekeningnummer NL11ABNA000124234234 ten name van P.J. Cocu.
Hoogachtend,
Peter Jacob Cocu
P.C. Hooftstraat 3
1022 AB Amsterdam
BSN: 123.456.789
Geboren op 3 januari 1967 te Amersfoort
In beroep gaan bij de kantonrechter
Als je heilig overtuigd bent van je eigen gelijk, maar geen gelijk krijgt van de Officier van Justitie óf deze niet op tijd reageert op je bezwaar, dan kun je in beroep gaan bij de kantonrechter.
Je moet dit binnen 6 weken doen na de datum die op de definitieve beslissing van de OvJ staat. Je kunt in beroep gaan door een brief te sturen aan de CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). In deze brief moet je duidelijk aangeven:
- Welke beslissing je het mee oneens bent.
- Waarom je het ermee oneens bent.
- Wat volgens jou de juiste beslissing zou moeten zijn.
Je moet een boete wel eerst betalen voordat de rechter jouw beroep in behandeling neemt. Doe dit daarom direct zodra je besluit in beroep te gaan. De enige uitzondering hierop is als je de boete niet kunt betalen. Dit moet je dan wel aantonen in je brief aan de rechter. De rechter beslist dan of jouw beroep tóch in behandeling wordt genomen, ondanks dat de boete nog niet betaald is.